OLPEtravel

OLPEtravel har en sida på Facebook, där vi delar med oss av våra resor som vi gör i Sverige och i Europa. Häng med oss där!

OLPEtravel hänger med i en Facebookgrupp som heter Husbilsbloggarna, där flera som reser med husbil bloggar om sina resor. Men det framgick ju av gruppnamnet. Men man vet aldrig. Vi fick en inbjudan av Reiselinda att presentera oss lite mer i gruppen och svara på några frågor. Kul. Klart vi "fb-bloggare" ville det och fortsätta hänga med de äkta bloggarna. 

Presentation av husbilens besättning inkl husdjur maskotar

Vi är två som rullar i vår husbil med de mesta vi behöver för våra turer. Dock inga maskotar, det får vi vara själva.

Den enda maskot vi kan komma på, är burken Bullens pilsnerkorv som varit med oss på våra resor. Bra-å-ha-typ-burk. 

Hasse och Yvonne heter vi och våra efternamn Olsson och Persson har fått ge namn till vår egen domän olpe.se. För något år sedan startade vi upp OLPEtravel på facebook, så att nära och kära kunde följa oss på våra resor. Det var vår tanke. Men vi såg då att fler ville följa oss på våra resor. Så vem vet, kanske startar vi vi en blogg en dag. Vi förstår att en sådan behöver underhållas med nya impulser rätt så ofta, så tills vidare håller vi oss till vårt enkla upplägg. Men nu har vi gjort en sida på vår domän i alla fall. I garaget hemma finns en svart Harley Davidson, som hussen brukar lufta mellan varven. Matten brukar åka med mellan varven hon också.  Sjuttonårige fyrbeningen Zorro trivs bäst hemma där han kan gå ut och in som han vill. Så han slipper åka med på våra resor.

Vad har ni för husbil och hur har eran «Husbilsresa» sett ut? Hur länge, hur många och varför?

Vi rullar i en LMC 662 från 2015. Det är en jubileumsmodell, som har lite extra allt. Vi har tidgare tältat och haft husvagn i många år, som vi rest med lite här och där. Mest här, men även platser som Rügen, Belgien, Holland, Normandie, Österrike och Kroatien fick påhälsningar. För fem år sedan köpte vi en Knaus Sky 2012 som vi inredningsmässigt först gillade skarpt. Den var inte så lång, endast 750.  Men jag fick lite oro i magen över långa överhänget. Var lite ängslig för att slå i baken vid branta uppförslut och in på mindre färjor. Dessutom var framstolarna något begränsade att kunna korrigera, satt lite högt. Sikten begränsades en del av det, men slapp solen i ögonen förvisso. Så vi letade efter två år upp en modell med mindre överhäng plus att vi ville få in cyklarna i garaget. Alldeles nyligen kompletterade vi med textad regskylt #dåkörvi. Det är ju det man oftast säger när man lägger ur handbromsen, då kör vi. Så, så fick det blir. Fått lite kul respons på det redan. 

Vad är det bästa och sämsta med den husbilen ni har nu

Absolut smidigheten. Längden på 699 med kort överhäng bak, gör att vi nästan kommer in överallt. Inte de där minsta, minsta längs kusten nere i Sydeuropa, med skarp lutning in mellan träd. Där står ju mest mindre vw, har hittills inte vågat svänga in på dessa. Känns sådär om man sen ska backa upp igen. Några av er vet säkert vad jag pratar om.  Men annars kommer vi bra till. Platsen inne i bilen blev ju en halvmeter mindre och det är så klart att det märks. Men vi har faktiskt suttit sex runt bordet inne i bilen. De sjätte fick nöjet att sitta på en aluminmiumpall. Köket är ju det som märktes mest, men vi lagar nog mest utomhus. I alla fall den ljusa årstiden. I bilen har vi exempelvis klimatanläggning, AC/Alde/automatik i bodel, konverter, solpanel med mera. Vi får in hojjarna i garaget, med en slidein/out. Inget fattas oss just nu på våra resor, men vi kommer säkert på något


Det sämsta vet vi inte, kanske att köksdelen är något begränsad för den mörka, kalla årstiden.  Men det är ju ett relativt bekymmer. Vi äter nog mer ute på lokal den årstiden också när vi rullar. 

Berätta om något som hänt i erat  husbilsliv som ni inte kommer glömma!  Den speciella resan, husbilsköpet, mötet på ställplatsen..

Finns ju ett och annat kul och mindre kul minne. Men här väljer vi nog resan vi gjorde augusti-september 2018. Den blandade resekompotten och det fina vädret vi bjöds på under hela resan gjorde minnet så starkt och trevligt. Vi började i Sassnitz, underbara Dresden, fantastiska Zell am See, över väldiga Grossglockner och Plöckenpas, oväntade lunchen i Amaro, baden från kajen i Senj, bergen i Starigrad-Paklenica, favoriten Ciovo utanför Trogir, överaskande inbjudande Ljubljana, bättre än vi trodde i Hallstatt, autostadt i Wolfsburg, slottställplatsen i Krassow, färjan från Mukran hem utanför Sassnitz. Vilka oväntade möten och så himla roligt. Alla skratt.  Eller det äldre paret från Wales som året runt kuskar om kring i Europa. Två år på raken stötte vi på varandra i Senj. Otroligt. Men så är det väl när dörren står öppen. 

Vad är det bästa och sämsta med husbilslivet?

Enkelheten. Att man bara kan få ha den möjligheten att vara fri och styra dit man vill.  Njuta av stunden vid en brygga i en småbåtshamn, en plats vid en sjö, på en färja mellan länder och inte minst att kunna gå från sängen till morgondoppet i Adriatiska havet på några sekunder. Vi har en kul dokumentär av det på vår youtubekanal. Allt med samma boende.

Minus är väl att det kostar en del, men vi unnar oss det och snålar inte när vi reser.  Men skadar inte om man har lite koll.

Har ni något smart tips ni vill dela med er av till andra husbilsåkare eller kanske till någon som planerar att köpa sin första husbil?

Har man lusten, tiden och ekonomin - då säger vi till alla att våga prova!


Vilka är era bästa hjälpmedel för husbilsresan?  Appar, websidor, kartböcker, vänner etc?

GPS, M:s kartböcker, Campercontact. Våga prata med andra ”husbilare”, nästan alla har något kul att berätta eller fråga tilbaka. Om någon inte vill ha kontakt, så visar de det.  Vi för också logg över våra resor.